Neem contact op: 0477 39 09 32

Hoe verloopt een keuring?

Vroeg je een elektrische keuring aan? Dan wil je natuurlijk dat je een positief keuringsrapport over je elektrische installatie krijgt. Maar hoe moet je jezelf op de keuring voorbereiden? En waaraan mag je je verwachten?

We geven je alvast een kort overzichtje van de documenten die je nodig hebt en alle zaken waar de keurder op let.

Meer gedetailleerde informatie vraag je best aan je keuringsorganisme of je elektricien.

Begin van de keuring

De keuring van je elektrische installatie begint in de ruimte waar je elektriciteitskast(en) hangen.

Werkwijze keuren elektrische installatie

Heeft u vragen of wenst u meer informatie?
Aarzel niet en neem contact op via de contactpagina. ddEPC helpt u graag verder

Twee elektriciteitsschema’s

Bij de keuring van je elektrische installatie moet je twee belangrijke documenten aan de keurder afgeven: het eendraadsschema en het situatieschema. Alleen met die documenten krijg je een positief attest voor je elektrische keuring. De persoon die de installatie uitvoerde, moet die schema’s opstellen. Weet je niet wie de installatie deed? Laat je dan helpen door een elektricien.

Het eendraadsschema toont met symbolen hoe elke stroomkring in je woning eruit ziet en hoe alle stroomkringen met elkaar verbonden zijn.

Het situatieschema is een plan van je woning. Je duidt er met symbolen op aan waar alle elektriciteitskasten, aftak- en verbindingspunten, stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en vaste huishoudtoestellen zich bevinden.

De elektriciteitskast

De keurder kijkt eerst en vooral je elektriciteitskast na:

  • Hangt ze minstens 1,5 meter boven de grond binnen handbereik, is ze gemaakt van onbrandbaar materiaal, komt de organisatie van je kast overeen met je elektriciteitsschema’s, …?
  • Werden de juiste smeltveiligheden of automatische schakelaars – beveiligingen – gebruikt die een stroomkring onderbreken bij kortsluiting of overbelasting?
  • Is er minstens één differentieelschakelaar aan het begin van de installatie die de elektriciteit automatisch afsluit bij stroomverlies en die elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling tegengaat?
  • Is de elektrische installatie op de juiste manier geaard? Want zonder of met een slecht geplaatste aarding is het gevaar op elektrocutie groot en krijg je een negatief attest voor je elektrische keuring.

Woningcheck

De keurder checkt de volledige woning. Zorg ervoor dat alle ruimtes vrij toegankelijk zijn en dat niets het zicht op stopcontacten, lichtschakelaars, lichtpunten, … belemmert. Is dat niet het geval, dan moet hij dat in het keuringsverslag van je elektrische installatie vermelden.

Veilig materiaal

Wil je een positief keuringsattest voor je elektrische installatie? Dan moet je tijdens de opbouw van je elektrische installatie veilig materiaal gebruiken. Het moet voldoen aan de Europese wetgeving (CE-markering of keurmerk).

Elektriciteitsdraden

Voor zijn keuringsrapport over je elektrische installatie kijkt de keurder na hoe je de elektriciteitsdraden plaatste:

  • Welk type elektriciteitsdraad gebruikte je?
  • Is de dikte van de draden aangepast aan de toepassing? (bijvoorbeeld 1,5 mm² voor verlichting, 2,5 mm² voor stopcontacten)
  • Hoe zijn ze geplaatst: in plastic of metalen buizen, in holle plinten, …?

Gevaarlijke plaatsen

De keurder spoort ook oorzaken op die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden:

  • ontblote elektriciteitsdraden
  • gebroken stopcontacten
  • een overbelaste stroomkring (bijvoorbeeld meer dan 8 aparte stopcontacten in één kring)

Vindt hij die? Dan is het keuringsattest van je elektriciteit negatief.

Badkamer en douche

Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en doucheruimte heeft de keurder extra aandacht. Want die wegen zwaar door in het keuringsattest van je elektrische installatie. Het risico op elektrocutie en brand is daar groter. Zo kijkt hij na of je stopcontacten en schakelaars veilig geïnstalleerd werden. Hoe dichter bij bijvoorbeeld een bad of douche, hoe hoger het beschermingsniveau van het elektrische materiaal.

Shopping Basket